Ο Γιάννης Κ. Καρράς ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς εφοπλιστές της δεκαετίας του 1950 ως την δεκαετία του 1970 και υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (GSCC) στο Λονδίνο στα 1963-1965.
Γεννημένος σε ναυτιλιακή οικογένεια από τα Καρδάμυλα της Χίου, ο Καρράς σπούδασε οικονομικά στην Λωζάνη και έπειτα έγινε διευθύνων στέλεχος στα γραφεία του Άγγελου Λούζη CBE. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως εθελοντής αξιωματικός στο ναυτικό και παρασημοφορήθηκε τρεις φορές. Μία δεκαετία μετά το θάνατο του Άγγελου Λούζη το 1955, η εταιρία A. Lusi Ltd. μετονομάσθηκε σε J.C. Carras Sons (Shipbrokers) Ltd., έχοντας υπό την ευθύνη της διαχείρισής της περί τα 35 πλοία.
Μετά τον πόλεμο, ο Γιάννης Καρράς και ο Άγγελος Λούζης απέκτησαν ο καθένας ένα από τα 100 πλοία Liberties που διατέθηκαν από την αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, ο όμιλος J.C. Carras παρήγγειλε νότευκτα σε βρετανικά, γιουγκοσλαβικά και σε ιαπωνικά ναυπηγεία, και συγκεκριμένα 12 πλοία ‘Freedom’ σε αντικατάσταση Liberties στα ιαπωνικά ναυπηγεία Ishikawajima Heavy Industries. Τα πλοία αυτά ήταν ανάμεσα στα πρώτα αυτοματοποιημένα. Το 1967 παρέλαβε το πρώτο αυτής της επιτυχημένης σειράς, το Khian Captain.
Ο Καρράς, πάντοτε αφοσιωμένος στην Ελλάδα, υποστήριξε μία στενή σχέση μεταξύ της ελληνικής ναυτιλίας και της ελληνικής οικονομίας. Νωρίτερα από τους περισσότερους, ύψωσε την ελληνική σημαία στα φορτηγά πλοία του και ως πρόεδρος της GSCC πάσχισε να προωθήσει την εγχώρια ναυτιλιακή ασφάλιση, τις ναυπηγοεπισκευαστικές και τις διαχειριστικές υπηρεσίες στον Πειραιά.
Συγκρούστηκε με την τότε ηγεσία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), αλλά οι περισσότερες από τις πολιτικές του πραγματοποιήθηκαν όταν έγινε Πρόεδρος της ΕΕΕ ο καλός του φίλος Αντώνης Χανδρής το 1975. Υπήρξε από τους πρώιμους υποστηρικτές της έναρξης των Ποσειδωνίων, της επιτυχημένης διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης της Ελλάδας. Ήταν συνιδρυτής της ναυτιλιακής ακαδημίας μηχανικών στην Χίο.
Καθώς ήταν γενναιόδωρος και δημιουργικός άνθρωπος, επιθυμούσε να αφήσει ευρύτερη κληρονομιά από μία επιτυχημένη ναυτιλιακή επιχείρηση. Στις προσωπικές του επενδύσεις στην Ελλάδα περιλαμβάνονταν η Hellenic Ship and Aircraft Insurance, η ίδρυση των Nαυπηγείων Χαλκίδος και η απόκτηση της Τράπεζας Κρήτης το 1971, και η δημιουργία του πλέον εμβληματικού τουριστικού προορισμού, του Porto Carras στην Χαλκιδική, από το 1963. Το Porto Carras υπήρξε πρωτοποριακός συνδυασμός τουρισμού με αγροτικές καλλιέργειες. Ο Καρράς δημιούργησε τους μεγαλύτερους αμπελώνες της χώρας, όπου παράγονταν υπέροχα κρασιά από ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Δυστυχώς το τουριστικό κομμάτι του Πόρτο Καρράς κατέστη μεγάλο οικονομικό βάρος για τον δημιουργό του όσο αποτέλεσε διαφήμιση και παράδειγμα για την Ελλάδα.
Στα 1974-76 ο Καρράς μετασκεύασε δύο φορτηγά σε πολυτελή κρουαζιερόπλοια το Δάφνη και το Δανάη στα Ναυπηγεία Χαλκίδας. Προσέφεραν πρωτοποριακές υπηρεσίες κρουαζιέρας υψηλής ποιότητας περιλαμβανομένων των πρώτων επισκέψεων στις τότε κομμουνιστικές χώρες Κίνα και Κούβα από δυτικά κρουαζιερόπλοια.